7ος ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΚΥΚΛΩΨ

7ος ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΚΥΚΛΩΨ

H Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΚΥΚΛΩΨ, η οποία εδρεύει στη Δράμα, έχοντας ως έναν από τους ιδρυτικούς της σκοπούς την ανάδειξη της φωτογραφικής τέχνης, προκηρύσσει φωτογραφικό διαγωνισμό με θέμα «Νερό».

Ο 7ος φωτογραφικός διαγωνισμός AμΚΕ ΚΥΚΛΩΨ έχει ως θέμα το νερό, καθώς αποτελεί την κύρια πηγή ζωής και πολιτισμού στον πλανήτη μας. Η ανθρώπινη ύπαρξη συνδέεται από τα προϊστορικά χρόνια άρρηκτα με το νερό, καθώς αποτελεί ζωτικό στοιχείο για την καθημερινή επιβίωση του ανθρώπου και κατ’ επέκταση για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξή του. Από τα αρχαία χρόνια, οι θάλασσες και τα ποτάμια αποτελούν σημαντικές εμπορικές διαύλους, συνδέοντας χώρες και πολιτισμούς. Το νερό όμως ως δύναμη της φύσης, όχι μόνο εμπεριέχει το καλό και τη ζωή, αλλά μπορεί να γίνει και φορέας κακού προκαλώντας με την υπερβολική παρουσία του πλημμύρες και τρικυμίες, ή με την απουσία του λειψυδρία και ξηρασία. Επίσης, οι χρήσεις του νερού αποτελούν στοιχείο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς αφορούν πολλές ανθρώπινες δραστηριότητες, από τη γεωργία έως τη βιομηχανία και τη διαχείριση των υδάτινων πόρων.

Σκοπός του 7ου φωτογραφικού διαγωνισμού της AμΚΕ ΚΥΚΛΩΨ είναι να αναδειχθούν όλες οι διαφορετικές μορφές και εκφάνσεις του νερού, είτε φυσικές ως ποτάμι, λίμνη, νερόλακκος, έλος, πηγή, θάλασσα, αλλά και ως υδρατμός, σταγόνα, βροχή, χιόνι, πάγος, είτε τεχνητές ως στέρνες, δεξαμενές, πηγάδια, βρύσες, φράγματα, τεχνητές λίμνες, αλλά και η σημασία και αξία του ως ζωτικού πόρου για κάθε μορφή ζωής στον πλανήτη μας. Αφήστε το νερό να καθοδηγήσει τη δημιουργικότητά σας καθώς εξερευνάτε τις ποικίλες πτυχές του, από τους ήρεμους ψιθύρους του μέχρι τους ζωηρούς βρυχηθμούς του, και από τα βάθη κάτω μέχρι τις αντανακλάσεις πάνω από το νερό, τονίζοντας την κοινωνική και οικολογική διάσταση που κρύβει μέσα του.

 

Γενικοί όροι συμμετοχής

Η συμμετοχή στον διαγωνισμό είναι δωρεάν και ελεύθερη σε όλα τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους. Εξαιρούνται τα μέλη του Δ.Σ. και των Επιτροπών της ΑμΚΕ ΚΥΚΛΩΨ, της Οργανωτικής και της Κριτικής Επιτροπής και συγγενείς α’ βαθμού των παραπάνω.

Η συμμετοχή στον διαγωνισμό συνεπάγεται αυτόματα την ανεπιφύλακτη αποδοχή από μέρους των διαγωνιζόμενων όλων των όρων της προκήρυξης και η μη ακριβής συμμόρφωση προς τους όρους του διαγωνισμού αποτελεί λόγο αποκλεισμού.

Οι φωτογράφοι πρέπει να είναι οι γνήσιοι δημιουργοί του φωτογραφικού υλικού που θα υποβάλουν ως συμμετοχή στον διαγωνισμό.

 

Ειδικοί όροι συμμετοχής

Στον Διαγωνισμό ο κάθε διαγωνιζόμενος θα συμμετέχει με την αποστολή έως τριών (3) φωτογραφιών. Οι φωτογραφίες θα πρέπει να είναι πρωτότυπες και να έχουν ληφθεί μετά την ημερομηνία προκήρυξης του διαγωνισμού (16.09.2023), ενώ έως την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του, δεν θα πρέπει να έχουν δημοσιευτεί σε ηλεκτρονικό ή έντυπο μέσο ή να έχουν συμμετέχει σε άλλον φωτογραφικό διαγωνισμό. Οι διαγωνιζόμενοι θα υποβάλλουν τις συμμετοχές τους ψηφιακά. Συμμετοχές γίνονται δεκτές έως και την 31 Ιουλίου 2024, ενώ θα υπάρξουν τρία χρηματικά βραβεία.

Οι φωτογραφίες κάθε διαγωνιζόμενης/ου θα περιέχονται σε ψηφιακή μορφή (μορφότυπο .jpg) σε φάκελο με το ονοματεπώνυμο της/του διαγωνιζόμενης/νου. Ο φάκελος θα πρέπει να αποσταλεί μέσω διαδικτύου στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: [email protected] έως την Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024. Με την αποστολή των φωτογραφιών στην παραπάνω διεύθυνση ο διαγωνιζόμενος θα λαμβάνει επιβεβαίωση της παραλαβής των φωτογραφιών και έγκυρης συμμετοχής. Το μήνυμα από την οργανωτική επιτροπή είναι ανεξάρτητο από την αυτόματη επιβεβαίωση της παραλαβής των φωτογραφικών αρχείων που θα λάβετε εάν χρησιμοποιήσετε online εφαρμογές που παρέχουν υπηρεσίες για τη μεταφορά μεγάλων αρχείων γρήγορα και δωρεάν.

Υποχρέωση της/του διαγωνιζόμενης/ου είναι η αποστολή μαζί με τις φωτογραφίες συνοδευτικού αρχείου κειμένου (word) στο οποίο θα περιέχονται:

  • το ονοματεπώνυμο και πατρώνυμο του διαγωνιζόμενου
  • τα στοιχεία επικοινωνίας(τηλέφωνο, διεύθυνση, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο)
  • τίτλος ή συνοδευτική λεζάντα της φωτογραφίας (προαιρετικά)

Το όνομα του αρχείου της φωτογραφίας πρέπει να φέρει το όνομα του διαγωνιζομένου ατόμου με ελληνικούς χαρακτήρες και σωστό τονισμό (παράδειγμα: Μαρία_Σαρήογλου).

Οι φωτογραφίες μπορεί να είναι έγχρωμες ή ασπρόμαυρες, σε ανάλυση η οποία στη μεγαλύτερη διάσταση της φωτογραφίας θα είναι τουλάχιστον 3.000 pixels, ενώ η μικρή διάσταση πρέπει να υπολογίζεται αναλογικά.

Επιτρέπεται ελαφρά επεξεργασία στον τομέα της φωτεινότητας, του κοντράστ, η μετατροπή έγχρωμης φωτογραφίας σε ασπρόμαυρη, η κατάτμηση (crop) της πρωτότυπης, και όλες γενικά οι επεμβάσεις που μπορούν κατ’ αντιστοιχία να γίνουν και στον σκοτεινό θάλαμο.

Δεν επιτρέπεται το μοντάζ (σύνθεση), η συνένωση φωτογραφιών, η προσθήκη ψηφιακής κορνίζας και υπογραφής (watermark), η αφαίρεση, η προσθήκη στοιχείων της εικόνας και ο μερικός αποχρωματισμός (τμήματος ή στοιχείου) της εικόνας και οποιαδήποτε τοπική επεξεργασία. Η μη τήρηση των παραπάνω αποτελεί λόγο αποκλεισμού. Όλες οι φωτογραφίες των συμμετεχόντων θα παρουσιαστούν ψηφιακά στην ιστοσελίδα της ΑμΚΕ ΚΥΚΛΩΨ.

 

Κριτήρια και αξιολόγηση

Οι υποβολές φωτογραφιών θα κριθούν με βάση τα ακόλουθα κριτήρια:

  • Συνάφεια με το θέμα
  • Σύνθεση
  • Πρωτοτυπία
  • Χρήση χρώματος
  • Καλλιτεχνικότητα

Η γραμματεία της ΑμΚΕ ΚΥΚΛΩΨ είναι εξουσιοδοτημένη να παραλαμβάνει τις συμμετοχές, εκ μέρους της Κριτικής Επιτροπής και εγγυάται το αδιάβλητο του διαγωνισμού. Οι φωτογραφίες αποστέλλονται στην Κριτική Επιτροπή αριθμημένες με τον αριθμό πρωτοκόλλου, χωρίς να αναφέρεται σε αυτές το ονοματεπώνυμο της/του διαγωνιζόμενης/νου.

Σε περίπτωση που επιλεχθεί προς βράβευση πέρα της μίας φωτογραφίας από την/τον ίδια/ο δημιουργό, θα επιλεχθεί μόνον αυτή με την υψηλότερη βαθμολογία. Μία μόνο φωτογραφία από την/τον συμμετέχουσα/οντα φωτογράφο μπορεί να λάβει βραβείο.

Κριτική Επιτροπή

Οι τρεις φωτογραφίες που θα λάβουν την υψηλότερη βαθμολογία από την κριτική επιτροπή θα ανακοινωθούν και θα τιμηθούν από την ΑμΚΕ ΚΥΚΛΩΨ σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί εντός του Σεπτεμβρίου 2024, στην οποία οι νικητές θα παραλάβουν τα χρηματικά βραβεία.

Η ΑμΚΕ ΚΥΚΛΩΨ θα ενισχύσει τους δημιουργούς των τριών φωτογραφιών που θα συγκεντρώσουν την υψηλότερη βαθμολογία με τρία διαφορετικά χρηματικά βραβεία, τα οποία θα είναι:

  • 1ο βραβείο: 3.000€
  • 2ο βραβείο: 2.000€
  • 3ο βραβείο: 1.000€

 

Πνευματικά δικαιώματα και Προσωπικά δεδομένα

Με την υποβολή της συμμετοχής ο διαγωνιζόμενος δηλώνει ρητά και αποδέχεται ότι:

  • Είναι ο δημιουργός και ο κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων του φωτογραφικού υλικού. Οι φωτογραφίες δεν θα πρέπει να προσβάλλουν δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας τρίτων.
  • Σε περίπτωση διχογνωμίας ή αμφισβήτησης επί των πνευματικών δικαιωμάτων του φωτογραφικού υλικού, η ΑμΚΕ ΚΥΚΛΩΨ διατηρεί το δικαίωμα να ζητήσει από τους νικητές να προσκομίσουν το αυθεντικό, αρχικό αρχείο της φωτογραφίας ή ότι άλλο κρίνει προκειμένου να διαπιστωθεί η ιδιοκτησία της φωτογραφίας, σε περίπτωση που εγερθεί ζήτημα από άλλον υποψήφιο ή τρίτο πρόσωπο, σχετικά με την ιδιοκτησία κάποιας φωτογραφίας. Σε περίπτωση μη προσκόμισης η ΚΥΚΛΩΨ δεσμεύεται να προβεί σε διαγραφή της φωτογραφίας χωρίς καμία ευθύνη της για τον λόγο αυτό, οπότε η διαφορά θα διευθετείται μεταξύ των ενδιαφερομένων. Αν δημοσιευθούν ή χρησιμοποιηθούν φωτογραφίες τρίτων, κατά παράβαση του νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων, υπεύθυνος είναι η/ο διαγωνιζόμενη/ος. Ρητά δηλώνεται ότι τα μέλη της ΑμΚΕ ΚΥΚΛΩΨ ή οποιοσδήποτε φορέας τα εκπροσωπεί, ή οι διοργανωτές της έκθεσης δεν φέρουν καμία ευθύνη.
  • Δεν θα γίνονται δεκτές συμμετοχές οι οποίες: περιλαμβάνουν περιεχόμενο που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα, προβάλλουν ως αποδεκτές ή προάγουν παράνομες δραστηριότητες, είναι μειωτικές για τα μέλη συγκεκριμένης φυλής, εθνικότητας, φύλου, γενετήσιου προσανατολισμού ή θρησκεύματος ή υποκινούν το μίσος εναντίον συγκεκριμένων ομάδων, είναι προσβλητικές, εκφοβιστικές ή υβριστικές για άλλα άτομα, απεικονίζουν κακομεταχείριση ζώων, περιέχουν υπέρμετρη χρήση χυδαίας γλώσσας, εκθέτουν με οποιονδήποτε τρόπο πληροφορίες ιδιωτικού χαρακτήρα, είναι πορνογραφικές, απεικονίζουν βία, περιλαμβάνουν όπλα, προβάλλουν ως αποδεκτή την παράνομη χρήση ναρκωτικών ουσιών, παρουσιάζουν αρνητικά οποιαδήποτε εταιρεία, περιλαμβάνουν προτάσεις προσωπικού ή εμπορικού χαρακτήρα ή διαφημίσεις, περιλαμβάνουν υλικό τηλεοπτικών ή ραδιοφωνικών μεταδόσεων, περιέχουν ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με την πνευματική ή φυσική υγεία κάποιου ατόμου.
  • Οι φωτογραφίες θα πρέπει να μην παραβαίνουν διατάξεις της νομοθεσίας, να μην είναι προσβλητικές, ανήθικου περιεχομένου και άσχετες με το ορισθέν θέμα.
  • Για τυχόν απεικονιζόμενα και αναγνωρίσιμα πρόσωπα θα πρέπει να έχει παρασχεθεί η άδεια των απεικονιζόμενων προς την/τον φωτογράφο, η οποία/ο οποίος και θα φέρει αποκλειστικά την ευθύνη. Εάν στη φωτογραφία εμφανίζεται άτομο κάτω των 18 ετών, ο γονέας ή ο κηδεμόνας πρέπει να δώσει τη γραπτή άδεια δημοσίευσης της φωτογραφίας. Παρακαλούμε ακολουθήστε αυτόν τον σύνδεσμο (cyclops-amke.gr) στο τμήμα «Φωτογραφικοί Διαγωνισμοί», για να κατεβάσετε ένα κενό έντυπο γονικής συγκατάθεσης, το οποίο πρέπει να αποσταλεί μαζί με το αρχείο της αντίστοιχης φωτογραφίας. Ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τον γονέα/κηδεμόνα με το θέμα της φωτογραφίας και το κείμενο της άδειας από το έντυπο γονικής συγκατάθεσης είναι επίσης αποδεκτό.
  • Παραχωρεί στην ΑμΚΕ ΚΥΚΛΩΨ το δικαίωμα χρήσης (δημοσίευσης, έκθεσης, εκτύπωσης) των φωτογραφιών της/του για κάθε σκοπό, εκτός της εμπορικής εκμετάλλευσης, εφόσον η δημοσίευση των φωτογραφιών από την ΑμΚΕ ΚΥΚΛΩΨ σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή σε οποιοδήποτε μέσο (ιστοσελίδα της ΑμΚΕ ΚΥΚΛΩΨ, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενημερωτικά δελτία, παρουσιάσεις) θα πραγματοποιείται με την αναφορά του ονόματος του δημιουργού της φωτογραφίας και, αποδέχεται ότι η λεζάντα που θα συνοδεύει τη φωτογραφία, μπορεί να δεχθεί λεκτική ή συντακτική επεξεργασία και τέλος,
  • Αποδέχεται την εκτύπωση των φωτογραφιών (χωρίς ιδία επιβάρυνση) και την έκθεσή τους στο κοινό μία, ή περισσότερες φορές.

 

Η ΑμΚΕ ΚΥΚΛΩΨ διατηρεί το δικαίωμα σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή, να ανακαλέσει τον διαγωνισμό, να τον παρατείνει ή να μεταβάλει τις ημερομηνίες του, χωρίς οι συμμετέχοντες να έχουν ουδεμία αξίωση από την αιτία αυτή.Η υποβολή συμμετοχής στον διαγωνισμό σημαίνει ανεπιφύλακτη και αυτοδίκαιη αποδοχή όλων των αναγραφόμενων όρων.

 

Λήξη Διαγωνισμού

Ως επίσημη λήξη υποβολής συμμετοχών ορίζεται η Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024.

Οι συμμετοχές [σε ψηφιακή μορφή (.jpg)] θα μπορούν να υποβάλλονται έως και την 31 Ιουλίου 2024 με αποστολή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: [email protected].

Οι νικητές θα ειδοποιηθούν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έως την 31η Αυγούστου 2024.

 

Πληροφορίες

Για οποιαδήποτε σχετική πληροφορία μπορείτε να απευθυνθείτε στην Οργανωτική Επιτροπή του Διαγωνισμού μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης:

[email protected]

με την ένδειξη: προς την Οργανωτική Επιτροπή του 7ου Φωτογραφικού Διαγωνισμού.

 

Πατήστε για να κατεβάσετε την προκήρυξη

Έντυπο γονικής συγκατάθεσης