Αποκατάσταση Μαρμάρινου σπιτιού και Καπναποθήκης Αναστασιάδη

Τα έργα μας

Αποκατάσταση Μαρμάρινου Σπιτιού και Καπναποθήκης Αναστασιάδη

Η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΚΥΚΛΩΨ, βρίσκεται στο στάδιο δημιουργίας ενός πολυχώρου πολιτισμού στο κεντρικότερο σημείο της πόλης της Δράμας. Το αρχοντικό του καπνέμπορα Ιωάννη Αναστασιάδη -το επονομαζόμενο «Μαρμάρινο σπίτι»- περιήλθε στην κατοχή της ΚΥΚΛΩΨ τα τελευταία χρόνια, μαζί με την Καπναποθήκη στο πλάι του σπιτιού, καθώς και τον τεράστιο κήπο που εκτείνεται μπροστά τους.

Η αποκατάσταση του Συγκροτήματος, γίνεται με τον έλεγχο και τις οδηγίες κλιμακίου του Υπουργείου Πολιτισμού για την διατήρηση στο ακέραιο της ιστορικότητας του κτηρίου. Εξειδικευμένα συνεργεία εργάζονται απρόσκοπτα στους τομείς της ανακατασκευής και της συντήρησης, καθώς πέρα από την εξωτερική επιφάνεια της οικίας που είναι επενδυμένη εξολοκλήρου με λευκό μάρμαρο Δράμας, το εσωτερικό του σπιτιού κοσμούν σπάνιες τοιχογραφίες και οροφογραφίες.

Στο Συγκρότημα πρόκειται να στεγαστεί το μοναδικό Μουσείο Φωτογραφίας και Φωτογραφικών Μηχανών της χώρας, το οποίο θα αναπτυχθεί με γνώμονα την συλλογή φωτογραφικών μηχανών του Προέδρου της ΚΥΚΛΩΨ κ. Άρη Θεοδωρίδη. Παράλληλα, στο ισόγειο και στην σκεπή της Καπναποθήκης θα διαμορφωθούν χώροι για περιοδικές εκθέσεις φωτογραφίας, ζωγραφικής, γλυπτικής, καθώς και για εκδηλώσεις, ομιλίες, συνέδρια.

Ανάλογες δράσεις θα μπορούν να λάβουν χώρα και στον μεγάλης έκτασης προαύλιο χώρο του Συγκροτήματος, όταν οι καιρικές συνθήκες θα το επιτρέπουν. Οι εργασίες προχωρούν με ταχύ ρυθμό, έτσι ώστε ο πολυχώρος πολιτισμού να παραδοθεί το συντομότερο στο κοινό.