Έθνους αφύπνιση: Παύλος Μελάς

Εκδόσεις

Έθνους αφύπνιση: Παύλος Μελάς

Στην έκδοση με τίτλο «Έθνους αφύπνιση: Παύλος Μελάς», παρουσιάζονται για πρώτη φορά περισσότερες από εκατό συλλυπητήριες επιστολές τις οποίες έλαβαν οι οικογένειες Μελά και Δραγούμη, όταν έγινε γνωστή η είδηση του αδόκητου θανάτου του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά.

Το αρχειακό υλικό παραχωρήθηκε στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα από την εγγονή του, κ. Ναταλία Ιωαννίδη για την επιστημονική ανάδειξη και αξιοποίησή του. Η έκδοση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, τη φροντίδα του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, ενώ όλο το κόστος της έκδοσης ανέλαβε η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Δράμας ΚΥΚΛΩΨ.

Ο Πρόεδρος της ΑμΚΕ ΚΥΚΛΩΨ κ. Άρης Θεοδωρίδης, σημειώνει στο προλογικό του σημείωμα:

«Ο ηρωικός θάνατος του Ανθυπολοχαγού Παύλου Μελά το φθινόπωρο του 1904 αφύπνισε ολόκληρο τον Ελληνισμό και έδωσε το έναυσμα για νέους εθνικούς αγώνες και για την απελευθέρωση της Μακεδονίας. Ο μεγάλος αριθμός συλλυπητηρίων επιστολών προς τις οικογένειες Μελά και Δραγούμη, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας στην παρούσα έκδοση, καταδεικνύει τον συγκλονισμό ολάκερου του Ελληνισμού. Η έκδοση αυτού του τόμου αποδίδει φόρο τιμής στον Παύλο Μελά, αλλά και σε όλους τους Έλληνες που έδωσαν τον Μεγάλο Αγώνα για τη σωτηρία της Μακεδονίας».

Στον τόμο δημοσιεύονται οι πρωτότυπες επιστολές σημαντικών προσωπικοτήτων της εποχής, όπως του Κωνσταντίνου Μαζαράκη – Αινιάν, του Γερμανού Καραβαγγέλη, του Λάκη Πύρζα, του Αθανάσιου Εξαδάκτυλου, της ΛουίζαςΡιανκούρ, της Αικατερινής Λασκαρίδου και της Σοφίας Τρικούπη. Η έκδοση περιλαμβάνει επίσης, ψηφίσματα δήμων, κοινοτήτων, εταιρειών και πληθώρας συλλόγων του ελεύθερου, υπόδουλου και παροικιακού ελληνισμού των αρχών του 20ού αιώνα. Μέσα από τα μοναδικά έγγραφα αναδεικνύεται η διάσταση της θυσίας του Μελά, μιας ηρωικής πράξης που έκανε το Μακεδονικό Ζήτημα εθνική υπόθεση.

Συγγραφείς της έκδοσης οι κκ. Σταυρούλα Μαυρογένη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης, και ο Δρ Νεότερης Ιστορίας Κωνσταντίνος Παπανικολάου. Τη φιλολογική επιμέλεια της έκδοσης είχε η Διευθύντρια του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα κ. Φανή Τσατσάια, ενώ τον σχεδιασμό ανέλαβε η κ. Μαριέτα Πανίδου, συνεργάτιδα του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα.